Ketik

Wednesday, May 23, 2012

Technical tour IPS

Assalamualaikum cinta!

Hooyeah!...baru  siap Chapter 2, nak baca sekali round lagi sebelum submit :)..so tinggal 2 chapter lagi yaktu General Introduction & General Discussion..simple jerk 2 chaps tu..sekitar 3-5 pages jer setiap satu..Alhamdulillah..So bolehlah balik berconference dan bercuti melepas lelah buat sementara.

Bercakap ttg conference, tadi pagi receive email suruh pilih destinasi untuk technical tour. Ada 6 lokasi kesemuanya;

(1) MAS Cargo+Agriculture Heritage Park+Putrajaya Agricultural Conservatory Park+Universiti Putra Malaysia

(2) Malaysia Agriculture Research and Development Institute (MARDI)+Phytosanitary Quarantine Centre, Department of Agriculture+Agriculture Heritage Park+Putrajaya

(3) Agro Park, Sg Udang, Malacca+Malacca City sightseeing

(4) Vegetable farm & Sugar cane farm+Kuala Lumpur Craft Complex

(5) Berjaya Hills+Heliconia garden+Royal Selangor Pewter Visitor Centre+Kuala Lumpur Craft Complex

Hurmm...nak pilih yang mana ya? Any idea? Yang no.1 perlukan pasport no. bagai untuk enter the bangunan. No 2 sounds booorrinnnggg...wahaha, dah banyak kali masuk MARDI macam masuk LGM gak lah ;p.
Then yang no. 3 macam menarik kan? Tapi Sg. Udang dan Malacca tu dah pernah jd cam kampung ke-2 saya dah..dah terlalu biasa. Segenap ceruk Melaka kat stereng kete jer..hihi..apa taknya dulu2 setiap ujung minggu balik Kem Terendak.

No. 4 pulak tengok ladang sayur dan tebu pastu kompleks kraft...humh! boring jugak. Kompleks Kraft dah banyak kali gi cenggitu jugak.

No. 5 cam menarik....tapi pun dah pernah sampai...So, bolak balik saya pilih no. 1...nak tengok cemana urusan loading agriculture produce kat MAS Cargo..mana tau sok2 nak jadi pengeksport import, bisness women terkemuka negara ke muehehe..walaupun MAS dah bankrupt..bukan senang2 nak masuk tempat tu..tempat2 lain tu bila2 masa leh terjah...plus lunch kat Agriculture Heritage Park musti sodap nyer, kononye lah...err..musim buah ke skang? kalo iya boleh petik2 buah kat putrajaya & UPM nanti..yo2 an..

Post-conference pun ada pakej percutian 3d/2n or 4d/3n ke Sabah/Langkawi/Johor..bagus tul la dorang organised event ni...kita LGM sok2 bila tiba turn kita organised IRRDB conference baik tiru pakej ni..huuu...dah lama dah saya dok pikir dlm kepala, knp kita tak buat kat destinasi lain selain KL? Langkawi/PCB/Geeting etc...untuk pegawai2 sendiri kita dah biasa buat kat tempat2 tu..Sesambil mempromosi dan menjual produk pelancongan kita leh tunjuk keistimewaan kat org asing...sambil tu leh extra cuti2 hiiii...saya suka.

Kita leh offer post-tour ke timur-barat-utara-selatan...segenap ceruk kita ada getah. Nak lawat Desaru sesambil lawat plot getah transgenik pun buleh, nak lawat Kelantan sesambil beli belah kat Pasar Siti Khatijah dll pun boleh, nak gi Langkawi/Kedah pun boleh...nak gi Genting pastu jamu ikan patin Temerloh pun apa kurangnya...dan banyak lagi lah..ni asik2 1 world hotel, putrajaya...ermm..tak kreatif langsung


No comments: