Ketik

Monday, April 30, 2012

Jaga peribadi

Assalamualaikum Chenta! A very good morning hari yang cerah selepas hujung minggu yang bershower...seronok eiy memanjakan diri di rumah dan labour day kat sini pun bkn jatuh 1hb tapi 5hb :)..tak tau la kenapa berbeza dengan donia??

Ermm...sebenarnya takder la sengaja nak bertenang di rumah pun, sebab bateri kete flat dan ujung minggu manada kedai beroperasi? So tersadailah jawabnye.. Plan nak meng-Avengers-kan diri terpaksa kansel..simpan next week..sesambil nak gi tengok mummy exhibition di BNE museum..insyaAllah

Hari ni tanak ulas apa2 cuma nak ber"pantun" begini.....

Kalau ilmu belum banyak,
Jangan cakap banyak...

Kalau tak mau terfitnah,
Jangan menfitnah...

Kalau tak sahih
Jangan main2 hadis..

Ada hati peduli,
Ada akal adili..

Telinga ada 2 kanan dan kiri,
Mata juga dua kanan dan kiri..

Jadilah padi,
Makin berisi makin menunduk diri...

Jangan jadi antah melukut cuma di tepi gantang,
Tapi jadi lah beras dalam kepuk ditanak kenyang...

Tunduk jangan sebarang tunduk
Tunduk cuma selaku hamba yang zuhud

Baca, serap, hadam dan ta'akul sendiri
Mau berhujah berdialog nanti bila dah jadi somebody
Somebody yang bukan dipuja puji materi
Tapi somebody yang punya nilai kendiri...
Terhias mulia pekerti :)

Dalam situasi fitnah melata, ku pohon Allah sebagai pelindung dan penunjuk jalan yang benar...

Adios amigo!

* sikit punya susah nak pikir post title..dekat 15 min! Pun macam masih tak kena...

Macam susahnya nak cari examiners thesis ni..7 nama yang I suggest sumer kena tolak..huuu..tak sesyuai katanya. Finally Daryl sendiri promise untuk carikan..


Opss! Hahaha...sumpah I tak tiru puisi pakcik ni..baru jer tgok pas tulis versi I sendiri

No comments: