Ketik

Tuesday, February 14, 2012

Harus semangat

Wahhh...masih terasa kemasygulan akibat kepulangan bonda tercinta ke tanahair..bersedih sepanjang hari. Tengok My Kitchen Rule kegemaran dia malam tadi pun boleh menangis kerinduan haha...beli rock melon murah $1.75 sebijik teringat dia, roti tak mau beli dah, sebab cuma akan berkulat tak habis dimakan bila takder dia, kluar shopping barang dapur beli skit2 dan simple2 jerk sebab takan ada org makan dah, nak makan nasi tak selera...baru paham kenapa ma selalu cakap tak lalu makan bila dia tinggal sengsorang kat umah akak sebuk di ofis.

Tengok handset samsung yg dia guna buat alarm waktu solat, eh tak payah set alarm lagi..hishi payah jugak cenggini..bila ada, selalu gaduh dengan ma..huhu

Sebelum ni time mula2 nak datang sini or time mula2 kerja sensorang kat tempat asing memacam cubaan dan kesulitan dialami tak pernah pulak terasa gini..mungkin benarlah, waktu kecik kita manja2 ngan mak, waktu remaja kita tak dengar cakap mak, waktu dewasa kita mula nak mak balik...huhu..itulah hakikat kehidupan.

Sekarang akak paham, betapa besarnya pengorbanan org2 yang bawa ahli keluarga bersama waktu cuti belajar di oversea. Ada perasaan dan kebajikan yang perlu dijaga. Kalau kerja or sekolah tak mengapa, kalau duduk jer kat umah...hummm penderaan emosi namanya, hilang senyuman di wajah, hilang ceria di hati, kita pulak yang tentunya bz, penat dan stress balik rumah dengan muka grumpy, silap sket tinggi suara..nauzubillah!

Teringat lecture my advisor dlm mini workshop 2 minggu sudah...Itulah sebabnya juga kenapa orang selalu list panjang2 ucapan penghargaan kat thesis mereka..penghargaan kepada ibu, suami/isteri, anak2 etc..humm baru terasa betapa besarnya harga sebuah pengorbanan orang2 tersayang. Penghargaan, rai kan kejayaan hasilnya nanti bukan setakat habis kat kita individually jer..segalanya memerlukan kesabaran dan ketabahan yang tak terhingga dari orang2 sekeliling kita.

Tapi memikirkan lebih banyak kebaikan dari keburukan apabila ma balik Malaysia..semoga dia lebih ceria dan happy di tanahair bersama kaum keluarga lain yang lebih ramai dan meriah. Nak makan minum solat senang, nak jalan2 ke mana2 tak terasa bagai berada di dunia serba asing, at least permintaan akak zaman kecik nak ke oversea dan pergi "Disneyland" tercapai...hahaha..ada ka bertuahnye anak, mintak yang bukan2 padahal mak kita cuma penoreh getah jerk..walaupun belum sampai Disneyland at least ma dah sampai Movie World, Surfers Paradise, Harbour Town dan Brisbane..hihi..InsyaAllah ada rezeki balik nanti bawa ma gi umrah ke Mekkah, pastu kalu gi cuti2 oversea ke inersea ke akan bawa ma sekali..inersea tu pulau2 pantai2 la...gi Mabul ke Phi Phi ke watever..

Semoga dengan ini, akak boleh lebih concentrate kat kerja, dulu pun concentrate jugak...cuma bila mikirkan dia sendirian kat umah, akak kerja 7 hari seminggu, 10-11 jam sehari...terbiar jerk ma kita sampai kurus kering, kulit makin berkedut, susah nak senyum etc...huaaa tak sanggup lagi, so starting from today, akak mau tumpu sepenuh perhatian pada penulisan then beberapa bulan lagi boleh balik Malaysia juga!

Till then adios!


No comments: