Ketik

Tuesday, December 20, 2011

Yeayy..akhirnya

Assalamualaikum sobat2...

Pertama tamanya...YEAYYY!!

Happy sikit rasa hari ni, coz abstract akak untuk present di International Physiology Symposium telah diterima. Baru terima abstract jer pon...hehe belum decide oral ke poster ke lagi. Mintak2 la oral...aminnn. Dan...kat KL jer pon...huhu..Tak kesahlah belum berkesempatan nak gi oversea pown..KL pun destinasi top gak. Sebab akak kat Oz, maka kiranya oversea lah jugak kan. Allocation dia pun value untuk oversea, lebih besar dr value untuk present di Oz or NZ sendiri. Kita jer tak hargai tempat kita sendiri. Ooo...bukan akak tak hargai, sebab KL kan tempat akak makan minum berak kencing jer, dah 12 tahun pemaustatin tetap KL sebelum hijrah ke sini.

Tapi takpa, pasni bila dah balik KL masih ada peluang nak gi present conferences kat oversea. Terdekat bulan Ogos nanti di Brazil, insyaAllah LGM pun sentiasa beri peluang kita mengembangkan kerjaya dan professionalism. Alhamdulillah.

Dan hakikatnya, dari pengalaman2 sebelum ni, sebenarnya conference di Malaysia lebih besar expectation orang dan nampak lebih "gah"..haha apa taknya, semua nak kena berkot formal smart attire belaka. Speaking kurang betul kena hentam bagai nak rak, tak leh jawab soklan pun kena bambu bagai nak lemari. Hahaaa...perasan sungguh kita ni kan? Hahaa..cer pikir, suhu Malaysia yang 30-32 darjah tu pakai kot ber'tie..paling sejuk kat dalam dewan conference pun cuma 15 darjah.

Pasni akak nak gi conference kat KL tu pakai kemeja + blazer + jeans jer...tadak sapa nak marah pon, kan akak mewakili UQ, Australia. Hihiiii...Alangkah indahnya kalau gi kerja nanti pun macam sekarang jer pakai dia. Jeans n T-shirt. Harus kah akak dapat surat tunjuk sebab nanti.

Kat negara luar, dorang gi conference pakai T-shirt ngan jeans jer or khakis jer. Ada yang cuma bercelana pendek ngan kemeja lengan pendek jer. Presenter taraf profesor pun baca script jer, bila sesi soal jawab mengelabah berpeluh jantan pasal tak paham dan tak boleh nak speaking..huhuhu..ini kisah benar. Terutamanya presenter dari China or Jepun. So, KL pun KL lah..tetap gah di mata dunia heheh. Symposium tu pun taraf A kelas dia....

2 comments:

~dalamdiri~ said...

hihihi..lawak pulak baca prof berpeluh nak jwb bila kena soal.kira kat kl lagi kelas la..haruss menghormati majlis, tak senonoh pakai celana pendek je.

Maya said...

mmg camtu Ah, mat saleh ni...sempoi jer...namanya scientist yer dok? heheh