Ketik

Thursday, November 03, 2011

Why, What and How?

Assalamualaikum sobat,

Well, today cik kak terasa nak menulis santai tapi topik berat sesangat. Sarat minda untuk menerima antara kenyataan dan mimpi yang terpampang di depan mata.

Ya, kita di ambang kiamat dan mudah2an kita tergolong dari kalangan yang dipayungi arasyi Allah..amin...

Macam biasa, masuk ofis pepagi baca isu2 semasa di internet dulu. Kebetulan hari ni jam 6-30an dah turun ke field harvest sample. Sebab semalam dah prepare semua solutions dan keperluan untuk eksperiment hari ni, so jam 8am dah siap pulsed. Ini 2nd set of ethephon effects on stem hydraulic. Jam 11am nanti will be ready untuk collecting hydraulic figure untuk STS effects in 1st set eksperiment. Jawabnya these 2 weeks will be a very hectic weeks, since akak harus bertapa in the lab every day . Beraya haji nanti dalam lab juga..:) Alhamdulillah, di sini saja berpeluang beraya di lab dan di ofis.

Berbalik kepada tajuk kita tadi..tentu kita semua sudah sedia sedar dan maklum bahawa banyak sungguh hal2 songsang dan mudharat bermaharajalela dewasa ini. Dari kisah pemerintah yang zalim, ahli2 politik yang jahil dan bejat, pegawai yang rasuah, anggota masyarakat yang semakin terdesak dan papa nilai2 murni insani, ibu-bapa tidak bertanggungjawab, anak2 muda liar dan segala macam lagi. Yang paling "gah" dewasa ini, isu homoseksuals yang kelihatannya semakin menjarah norma2 hidup masyarakat yang terbawa oleh arus modenisasi.
Bukankah, dalam Islam setiap manusia itu sama tarafnya. Biarpun kita dibezakan oleh kerusi tempat kita duduk, tilam tempat kita tidur, mahligai tempat kita diam maupun hidangan yang kita jamah. Apabila waktunya kita mengadap dan bertemu Dia, kita ini duduknya sama rendah, berdirinya sama tinggi. Tapi berbeza dengan hakikat "kita" dalam penghidupan yang sebenar. Sekiranya dia raja haruslah sejadahnya kuning. Sekiranya dia pemimpin haruslah ada carpet dan carpetnya wajiblah merah. Bahkan artis pun bercarpet merah.

Golongan di bawah pula sangat tegas mengatakan. "Saya dilahirkan begini, dengan kecenderungan yang begini, apa salah kah saya menikmati kehidupan saya selayaknya?, Kenapa kalau saya Islam, saya sangat dihukum apabila orientasi seksualiti saya begini?, Allah yang jadikan saya begini...". saudaraku...Kerana itulah Allah mengurniakan kita akal untuk berfikir, nafsu untuk dipandu, dan kehendak untuk dipenuhi. Apa yang membezakan kita dengan makhluk yang satu lagi yang turut bersama kita mendiami dunia ini ialah "AKAL". Malangnya akal kita itu yang membawa kita memacu dunia termaju seperti jurutera, doktor dll itu terhad sekadar kita gunakan untuk menuruti nafsu dan memenuhi kehendak semata-mata.

http://www.seksualitimerdeka.org/2011/01/moraliti-seorang-manusia-bukan-terletak.html#more

Akak tidak bijak untuk menulis dan mengupas lebih dalam. Sekadar disini sahaja yang termampu. Batasan waktu juga begitu menghambat.

Adios!

No comments: