Ketik

Monday, November 14, 2011

Subhanallah its amazing life

Salam...

You know what? This morning I just realised something very true about myself. Hmmm...actually Ahad semalam akak kerja dari jam 9 pg sampai 3 ptg. Akak bawak mak ke opis, dia layan citer P Ramlee akak pulun buat modelling.

Payah tak payah lah modelling nih. Basic dia, ada data, tau guna excell tau guna Minitab dah cukup. SAS pun harus tau sebab terlebih dahulu kena analyse data untuk dapatkan overall figure mana variable yang significant mana tak. Then, kena tau juga guna Sigmaplot untuk generate graf dan lain2 statistical analysis.

Sebelum buat PhD ni, akak cuma reti basic excell dan SAS guna pun statistician yang pandu arah. Belajar stat, masuk kelas stat tak paham2 juga. Finally, kini akak reti guna dan paham output semua software stat tersebut...Alhamdulillah.

So, what's the point? Yeaa...I've just realised how "stupid" I was masa zaman2 SPM dan 1st degree dulu. Ini R.A.H.S.I.A hahaha rahsia pekebendanya kan kalau dah blog sini.

Dulu zaman sekolah, subjects yang paling akak tak minat, benci, nak muntah, jadi ubat tidur dan segala potion negative lagi tak lain tak bukan. English, Add Math dan Fizik. Akak hanya mampu dapat C5, C6 dan C6 masing2...hahahhaha...ha nko gelak lah kuat2. Dalam kelas semua subjek ni, akak akak akan senang hati membaringkan kepala di meja sambil berdengkur dan buat liur basi, waimo meja akak depan sekali hadap papan hijau kat tengah2 kelas! Dan cikgu menyandar di meja akak jer..tapi redho membiarkan akak lena diulit mimpi..hahahha..ini kisah B.E.N.A.R. Matematik dan English akak masa matrikulasi pun selalu telur ayam. English kalau tak D mesti E! Hahahhaa again...

T.E.T.A.P.I...akak sangat bagus dalam subject BM, Sejarah dan Biology. Akak dapat A1 or A+ untuk semua subject tersebut...nah, jangan pandang serong dulu..Essay BM akak selalu jadi contoh dan dibaca depan kelas masa UPSR dan menengah. Akak selalu jadi editor majalah kat sekolah dan kat kamsis universiti. Tulisan akak jadi lidah pengarang majalah kamsis Aminuddin Baki, UKM. Akak pernah menang peraduan alang2 berdakwat juga. Pembentangan projek Biologi di sekolah akak menang 1st place dapat hadiah parker pen emas sadur bertatah permata lagi. Pernah wakil sekolah pertandingan puisi sains dan bercerita. Akak tukang tulis script cerita untuk pertandingan MSK adik akak. Akak tulis script dan arah drama dan menang tempat ke-3 masa orientasi pelajar tingkatan 6 rendah (masuk 2 bulan jer sambil tunggu tawaran universiti).

Dan S.E.K.A.R.A.N.G...ya sekarang, akak sedang buat PhD di oversea dan medium utamanya ialah English dan Math!!!! Di samping yang lebih utama Biology atau lebih fokus lagi fisiology. See...I just realised how amazing it is. Maknanya dulu2 akak hanya guna otak sebelah kanan jerk, tapi sekarang sedang guna otak sebelah kiri dengan aktifnya! Mungkinkah otak sebelah kanan tu sangat minima penggunaanya dah sebab kreativiti dalam bersastera pun dah tumpul, sangat2 tumpul sekarang nih.

Subhanallah...how balance our life is..kalau tak paham juga cuba sobat renungkan hidup para sobat pula.


Wallahuaklam

No comments: