Ketik

Wednesday, November 02, 2011

OHS

Assalamualaikum sobat2 tercinta :)

Hari ini nak perkenalkan suatu yang sangat penting dalam kehidupan seharian pekerjaan para scientist dan pelajar post-grad. Program ni dinamai Chemwatch atau nama barunya CHEMGOLD II. Nama baru ni didatangkan dengan rupa baru dan berbagai features baru yang ternyata lebih mesra pengguna dan lebih advance.

Dengan menggunakan program ini, kita dapat cari MSDS atau data sheet kepada apa saja bahan kimia yang kita gunakan. Selain itu, ia disertai dengan nama-nama vendor, grade kimia, label, kepekatan dsb. Nah...Sangat berguna kan?

Bercakap tentang label. berbagai saiz label ada untuk disesuaikan dengan saiz botol stok atau diluted solution kita. Siap dengan kepekatan sediaan, melainkan ada beberapa kimia yang tidak disertai kepekatan kena lah tulis manual..termasuk nama kita dan tarikh. Itu perkara wajib ya.

Ayuh, mari kita jelajah CHEMGOLD II ni dengan gambar2 yang dah akak print screen kat bawah....

Label bersaiz cocok botol 100-500 mL

Label bersaiz super kecik

MSDS

Kawan2, bila anda mula enrol master maupun PhD, perkara pertama anda akan diberi penerangan dan latihan berkait OHS ni. Mendapa OHS ni? Occupational Health & Safety nama penuh dia. Tamat training anda wajib sign sebagai bukti dah ikut training tu.

Kemudian, bila nak start buat lab work haruslah sediakan pre-schedule dulu. Haa..apa tu pre-schedule? Yakni dokumen lengkap siap intro, Lit. Rev dan M&M untuk topik kerja kita tu. Bila supervisors dah endorsed barulah boleh start kerja. Nanti dah dapat results boleh lah tambah berserta dengan diskusi kendian hari. Nah...dah siap satu chapter :). Dah boleh submit ke journal dan dah boleh masukkan dalam thesis. Sebelum tu kenalah finalised dengan supervisors dulu..hehe

Ooopppss! Tunggu dulu...sebelum tu, kita kena settle kan Risk Assessment dulu. Mendapa pulak ni? Risk Assessment ada dua jenis ya kengkawan. Satunya untuk chemicals dan satu lagi untuk procedure kerja yang melibatkan potensi2 bahaya seperti: angkat2 beban yang berat, manjat-memanjat tangga ke bangunan ke apa2 lah, kendalian mesin2 kecik besar dsb. Dah siap buat ni kat software khusus juga...supervisor dah approved baru lah boleh berseronok dan bermatian buat kerja :)

Benda ni semua penting ya, sangat2 penting. Kalau tak comply, akan dicatat dalam laporan confirmation kita..effect candidature tu... Mid-term pun boleh effect. Boleh apply system ni kat lembaga kita, insyaAllah. Australia ni antara yang terbaik applikasi OHS dia.

Kita juga tak boleh dan tak dibenarkan simpan kimia dalam makmal. Segala kimia dijaga dan dipertanggungjawab oleh technician yang dilantik. Kita perlu berinteraksi dengan mereka awal2, maklumla kan...kalau tak plan betul2 kerja kita terbantut. Kalau masa2 satu2 technician tu cuti lah. Autoclave pun kita tak dibenarkan buat sendiri. Pelupusan sisa kimia pun ada prosedur khusus yang maha ketat. Tak boleh main curah2 sesuka hati dalam singki. Kena ikut arahan kerja dan pelupusan yang termaktub dalam MSDS.

Jadi, inilah dulu segmen berilmu dan berinformasi untuk kali ini :)..Lepas ni akak cerita menda lain pula..

Adios!

No comments: