Ketik

Thursday, October 13, 2011

Back to the future

Salam, pertama sekali, perasan ke tak? Tajuk entry selalu dalam english dan isinya caca marba campur2 english + melayu + bahasa ntahapa2. Takpa la...namanya "new media"..hahaha. Perasan entah bila, blog ku ini bertaraf media alaf baru. Penuh dengan cerita peribadi, jiwang crome dan sekali sekala gossips itu benar lah :).

Ni, belum dapat inspirasi tuk mulakan pembikinan slide tuk kuliah jemputan esok petang. Co-ordinator dah minta by 8.30am esok. Haish! Malas betul, rasa nak touch-up slide mid-term review tempohari jer la.. compress kan ia dari 15 slides ke 5 slides. Lagi pun presentation mid-term tu dah cover 80% of my PhD projects. Sat lagi la kecutkan dia. Hehe...compress makna nya "kecut" kan? kan?

Berbicara tentang "kecut". Satni baca Bajet 2012. Antara hal yang sangat menarik ni, umur pencen dah naik jadi 60 tahun. So total umur akak berkhidmat dengan badan berkanun jadi 36 tahun. Tolak 3 1/2 tahun berkelana ke Australia so jadi 32 1/2 tahun. Dan hakikatnya, sampai la ni, akak tetap berstatus budak sekolah. Tapi sekolah tinggi la yer..hehe. Cuma 8 tahun dalam perkhidmatan hingga kini. Tu pun rasa macam masih junior, belum banyak ilmu, belum banyak kemahiran, dan belum banyak pengalaman. Nak dinobatkan sebagai scientist pun macam sejauh sawah dari pantai.

Umur sekarang setaun lebih tua dari umur penghuni syurga yang dikatakan muda itu. Tetapi sudah terasa jasad ini semakin mereput. Segala engin2 dalam badan menuju kemerosotan. Makan kambing sikit kolestrol naik dan sakit kepala berhari2. Makan durian terlebih sikit sudah demam. Makan udang sikit sendi2 jadi sengal. Kurang minum air sikit kidney menyucuk2 urin pun dah macam apa :(. Kerja kuat sikit lenguh2 dan bisa2 seluruh jasmani....bayangkan macamana bila dah 60 tahun nanti?

Bila mikirkan diri sendiri, uniplet dan tak berzuriat...ya, baguslah dapat kerja sampai umur 3 dekad (umur kebanyakan orang dulu2 jadi arwah). Tak perlu bimbang tidak berpendapatan dan tiada waris untuk menyokong dan menjaga kebajikan diri sebelum menutup mata..huuu syahdu pula tulis perenggan ni. Tapi, cuba pula fikirkan sudut yang satu lagi. Kalau sekarang, produktiviti jasmani sudah mula menyusut, akan kah masih tegap gagah perkasa menjelang 60? Produktiviti minda juga semestinya makin menyusut. Mampukah mencurahkan jasa kepada organisasi.



Rupa pun dah ganyut tak cantik lagi.....


Dalam dok fikir arah ke situ, bisikan kalbu pun ada tergiang2. Nak mulakan bisnes. Banyak segala macam bisnes boleh dibuat. Tak perlu bisnes silicon macam Steve Jobs, Mark Sukamamamburger atau berterbangan macam Tony Fernades. Tak mampu diri ini. Cukup sekadar bisnes yang menawarkan sesuatu yang menjadi keperluan hidup seharian para manusia. Services atau bahan pangan yang menjana tenaga dan menggerakkan jasad manusia. Tengok lah nanti macamana. Matlamatnya untuk menjadi boss kepada diri sendiri, yang merasa puas dan selesa dengan keupayaan diri sendiri bukan kuli yang selalu dibuli, dicemuh, dimarahi dan dipandang rendah.

Mudah2an cita2 itu tercapai sebelum menjelangnya 60 dan sebelum menutup mata sebagai uniplet...aminnn

No comments: