Ketik

Thursday, June 16, 2011

Amazing desert

Weih...sorry la, terasa buhsan dan nak menulis lagi hehe. Tulis topik tak ilmiah pun takper asal boleh kongsikan sesuatu yer dak?

Ini hari mau ceritera pasal desert yang agak best dan marvelous nih. Lama tak merasa makanan sedap2 kat tanahair sesekali dapat melepas gian...hu walllah! Lantakler kan selagi tak jadi 3G (gemuk, gebu, gedempol) hahaha...betoi ka belum 3G? Hamper la dah...

* Kredit gambar to other blog: entah lupa dah mana aku plagiat gambar ni hehe...

Lama benar dok menikmati crispy creme kat oz...ingatkan dah habis sedap dah donut tu..tapi rupanya ada yang kononnya lagi sedap...Big Apple. Memang sedap pun sebenarnya, pasai apa? Sebab rasanya yang kurang manis. Yang penting gigi tak ngilu bila kunyah kue ni. Eh, ngilu juga sebenarnya tapi kurang lah as compared to crispy creme yang 100x extra manis.

Big apple juga ada banyak pilihan menunya, donutnya berjenis2..comel2 belaka. Yang paling membanggakan ianya produk Malaysia dan dah masuk pasaran international..kita patut kagum ya, mudah2an esok2 kita pun mampu buat, kembangkan dan pasarkan bisnes sendiri hingga tahap global camni.

Yang paling akak suka yang rasa durian tu...tapi apesal dorang buat dlm bentuk cream berperisa durian? Patut buat durian asli ma...baru melatopp!



Cakap ttg durian...dah merasa ker desert yang dalam gambar ni? Ini lah dia durian pancake dan cempedak pancake..ini durian pancake dari PJ..ada campuran cream yang lemak dalam filling durian tu. Cantik sangat rupa pancake duriannya. Tapi....apalah ada pada rupa kan? Mari tengok pula durian pancake yang di bawah ni.

Ini Medan durian pancake. First time I did try this I though it was not so special as the taste is just like a typical fresh durian. Tak terasa pun pancakenya? Memula macam aah...this is out of my expectation, coz tader bezakan...bek makan durian yang disekah dr kulit terus. Ehe...Tapi yang menariknya, durian ni didatangkan dalam paket kertas bercetak cantik dan elok. Sesuai sebagai cenderahati. Masa buka kotaknya, I was shocked! Dalamnya ada serbuk hitam tanpa bau. Akak pikir itu taik lipas...sanggup tunggu semalaman untuk jamah desert ni, sebelum diberitau itu adalah serbuk kopi bagi menghilangkan bau durian...hahaha..Tipah tertipu sudah.

Then ternyata, Medan durian pancake the bestlah compare dgn PJ durian pancake yang cumel kat atas tu..nilah maksudnya rupa bukan segalanya. Walaupun rupa Medan durian pancake ini tidak seindah PJ punya, tapi ternyata lebih memikat rasa. Kedua2nya bite size, PJ nyer lebih kecik..6 bijik RM10, cempedak RM8..mango pun ada.

Yang Medan nyer gua tarak tau, pasalnya gua makan gratis orang lain bayarkan..fillingnya lebih mantap dan padat, lebih manis, lebih asli 100% durian dan kulitnya sangat tipis seperti kulit ulas durian asli tapi tanpa biji dan dimakan sejuk...eermmmm...wallahh! Sekali sekala boleh lah...banyak kali banyak kala kang jadi 3G pula..ngeee. Apa pun terserah anda, mau yang mana...yang kurang manis, lemak bercream, mahal dan cantik menawan, atawa yang low profile, sangat asli, manis dan fresh...eh2x macam nak pilih orang pula yer?

Till then caw cin cau......

No comments: