Ketik

Thursday, May 12, 2011

Salju berlabuh

Nampaknya rasmi winter sudah datang lagi. 2 minggu lebih awal. Kat sini suhu aghi ni doblas degree, malam tadi 8 c. Kat Melbourne malam tadi salji turun dengan lebatnye. Sib baiklah QLD ni tak bersalji waimo boleh tahan gak sejuk dia. Tapi winter taun dijangka yg tersejuk dalam 11 tahun kebelakangan.

Petanda2 tak tahan sejuk dah terasa dah, sakit hidung dan badan berkaren..haish! Sangat tidak suka karen2 ni. Pegang pintu keta kena spark, pegang tombol pintu kena spark, bukak wool kena spark, sikat rambut pun kuar spark!! Hiaya...ada hikmah jugak aku tak gi UK ke belah2 bersalji sana..hihi. Haghap kali ni idung tak berdarah lagi. * rasanya tiap2 tahun entry winter aku ada perengang ni..hahaha

Uh kesian pulak hai mikirkan mama den nak maghi next week..kecut la dia dek kesejukan nan membeku neh. Tengah mikir nih nak gi cari selimut wool lebih sket. Maklum la kan owang solo quilt pun ada 2 jer..(jer?). Satu yg biasa untuk musim2 lain, satu yang warmest untuk winter. Kongsi jer lah nanti..hahaha. Bukan kedekuit tapi sebab taun depan dah nak balik bazir jer kalo beli lagi. Kat Mesia bukan leh guna pun..tidur dengan bikini jerk agagaa..Whoops!

Apa? Heater? Yang dok ada pun tak function dgn baiknya.. asal pasang jer suis utama akan tendang. Ada satu lagi peninggalan x-housemate, tak pernah la test masih boleh guna ke tak. Tapi kalo pakai heater bil lektrik mau sekali ke dua kali lipat. Taun lepas tak pakai heater langsung, cukup ngan quilt dan selimut2 dan baju2 wool jerk..haha punyalah ekonomi hidup nih. Maklumlah elaun ciput, cukup2 tuk idup jer kan..

Umur cenggini pulak nak privasi lebih..rumah pulak mahai amat, paling murah pun sekitar $ 250/week..week ya bukan bulan. Cer nko kira kalau elaun takat $1300 sebulan..sib baik lah hamba bukan jenis pemakan sangat, shopping pun sekali 2 kala jerw..Gatton pulak jauh dari bandar2 dan hypermarket segala...selamatttt

2 comments:

syahirahlahmi said...

wah..mak k.maya sudah mahu dtg...a'ah gatton sgt sejuk skrg..grrr..
beli sleeping bag..terbaik..syaal tdo dgn sleeping bag je..x yah quilt..memang selesa..harga pun berpatutan...=)

Maya said...

sleeping bag bising gerok gerank2x..takper pakai selimut wool pun dah cukup