Ketik

Thursday, March 10, 2011

Tulisan-mudah disalah erti


Hoho...benarkah? ada benarnya ada tak benarnya. Sebenarnya banyak dipengaruhi oleh mood orang yang membaca saat dan detik tulisan itu dibacanya.

Kalau baik moodnya, baiklah interpretasinya...

Nak pulak time tu mood tengah tak baik, habislah...niat baik, disangka buruk. Niat bercanda gurau disangka perli/mengena. Niat memuji dikatakan cuba merendahkan. Haish! susah2...

Jadi bagaimana nak berbahasa ya? Zaman sekarang banyak komunikasi melalui medium tulisan pulak tu. Ada blog ni ha, ada sms, ada twitter, ada fb, ada BBM dan segala macam lagi.

Kaedah yang paling jimat ni lah yang memerlukan harga yang tinggi untuk dimengerti. Harga sebuah hubungan, harga sebuah persahabatan, harga sebuah kepercayaan etc...

Hummm..okeylah..cau cin cau...

3 comments:

W. Hidney said...

gurauan kadang2 boleh disalah erti jugak. jokes can kill

~ PIJA ~ said...

kadang2 intonasi tika membace tu yang spoilkan gaya bahasa...kite tulis dalam nada lembut..die blasah baca dalam nada garang...so, jadi tah ape2 la jawabnye........!!!

rase nye khidmat bincang face to face masih relevan laa...:)

Maya said...

Hidney@
Iya kannn....kena tengokle ngan sapa kita nak buat jokes

Pija@
Absolutely true...
face to fave lebih mesra gitew :)